ТЕМА

Печерська битва

18 августа 2010 | 11:49 , Михайло Каменєв

Долсідження по гарячих слідах масової бійки в центрі Києва, яка сталася після футбольного матчу 15 серпня. Як з"ясував автор, її маштаби виявилися значно більшими, ніж виглядало з перших повідомлень преси, так само, як і кількість постраждалих. Один з них вижив суто випадково.


На рекламному щиті сліди від підошви, ударів та плями, схожі на засохлу кров.

Увечері у неділю, 15 серпня на Печерську відбулася бійка, після якої двох людей госпіталізували.

Вболівальники футбольного клубу “Арсенал” приблизно о 21:30 поверталися з матчу до метро “Палац Україна”. На перехресті Щорса та Барбюса на них напали.

“Нас було тридцять і нас атакувало 50 чоловік, серед яких були фани футбольних клубів “Динамо”, “Оболонь”, колишнього ЦСКА та просто фашисти та неонацисти! У них були ножі, кастети та великий газовий балон для розгону вуличних демонстрацій», - розказує Ірина - учасниця недільної бійні. "Звалених на землю жорстко добивали. Одного хлопця забрали до лікарні з ножовими пораненнями, інші жертви нападу отримали опіки обличчя від перцевого газу і черепно-мозгові травми. Ще одного хлопця доправили до лікарні з вибитими зубами і втратою пам’яті. Це найбільший збройний напад, скоєний ультраправими в столиці”.

Чи справді бійка була настільки масштабною і чому вона сталася?

Вирушаємо на місце подій, яке нам вказали учасники бійки. Поруч - військовий завод “Радар”. Над ворітьми змонтована невеличка камера стеження.

Серед трави знаходимо ковпачок від газового балончика.

Вона від балончику марки “Кобра”, яка вільно продається у магазинах зброї.

Розмова з охоронцем "Радару" коротка: “Щось чули. Нічого не знаємо. З міліцією не спілкувались. Говоріть з начальником охорони”.

“Була бійка, але поза територією заводу. У нас режимний обект. Майно заводу не постраждало, тому мене це не хвилює. Міліцію викликали не ми і вони зі мною не спілкувались. Камеру там встановлено, але ніхто не звертався щодо відео”, - каже Олександр Анатолійович - начальник охорони заводу.

Поруч з місцем подій стоять житлові будинки. У затінку на лавках біля одного з найближчих будинків сидять літні люди - його мешканці. Пані Валентина - сива літня жінка в окулярах та білій кофтинці з синьою спідницею в білу крапку - була очевидцем.

“Я сиділа у дворі. Спершу почула якісь незрозумілі крики. Далі якась ватага молодиків залетіла у двір та намагалася кудись втекти. Їх було декілька десятків. Гуркіт стояв, ніби чимось металевим стукали. За голосами то були саме підлітки, а не дорослі. Половина у футболках, половина з голими торсами. Нічого іншого не побачила - у нас на подвір’ї завжди темно - ліхтарі не працюють”.

“Ви про розборки на вихідних? - звертається до пані Валентини чоловік у сірому костюмі та солом’яному брилі, який проходив поруч та представився Володимиром. - Я теж бачив! Йшов до перехрестя свою доньку почекати і бачу, що там повно міліції, якийсь хлопець на животі лежить. Швидка там двох чи трьох забрала. Думаю, що це знов якісь розборки з гуртожитків, що поруч, або це після футболу, як раніше бувало”.

Після бійки атакуючі зникли у невідомому напрямі, атаковані тікали до метро по вулиці Щорса та дворами подалі.

Чого прагнули нападники? Біля входу до лікарні - її координати просили не вказувати задля безпеки - “Свідомо” зустріло батька потерпілого.

“У нього вже телефон міліція забрала, знайшли на ньому якесь відео і тепер допитуються про нього. Їх більше відео цікавить, аніж бійка. Він те відео з інтернету скачав. Зам’яти справу хочуть, напевно. Ідіть з сином поговоріть - зараз мати з ним сидить”. Ігор (ім’я змінене з міркувань безпеки) - студент одного з київських ВИШів отримав від нападників найбільше - декілька ударів ножем.

У просторій палаті однієї з київських лікарень стоять п’ять ліжок, однак зараз зайняті лише два - біля стіни лежить молодий чоловік і читає книжку, а поруч з вікном на правому боці лежить Ігор. Його обдуває вентилятор. На спині декілька марлевих пов’язок, а з лівого боку стирчить трубка.

“Це дренаж - щоб виходила рідина з легень. Він спить зараз. Нещодавно прооперували. Зайдіть за декілька годин”, - каже мати хлопця, читаючи щось у нетбуці.

“3 ножових поранення у спину, два з яких проникаючі. Життєвоважливі органи не зачеплені. Стан стабільно важкий, прогноз втішний. Більше нічого не скажу, - говорить головний лікар лікарні і дивується.- Чим вас ця справа зацікавила? Не розумію”.

Повернувшись до Ігоря в лікарню, ми зустрічаємо в палаті декількох його друзів - хлопця та дівчину в кедах, на руках в яких різні татуювання. Ігор прокинувся та їсть малинові йогурти, обговорюючи з друзями бійку. Усі вважають, що це напад фашистів на антифашистів, які є серед вболівальників "Арсеналу".

"Нас атакували з мотивів ідеологічної ненависті", - розповідає фанатка "Арсеналу". "Вони кричали нацистські гасла «Хайль Гітлер» і «White Power".

“Цей напад був виключно на ідеологічному підґрунті. Це не проста сутичка футбольних фанів. Напали на антифашистів - людей, які виступають проти расових упереджень та ксенофобії”, - підтверджує Олег. Він - активіст руху проти расової ненависті.
Раніше у Києві були напади фашистів на антифашистів і навпаки, але не такі масштабні.

На сайтах ультраправих тихо, повідомлень про бійку немає. У київському главку міліції розпочали розслідування.

Джерело"Київ. Свідомо"



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

Сameron Davidson

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: