ТЕМА

Юрій Кармазін: Як одним рішенням ВР отримати п"ять мільярдів

14 сентября 2010 | 08:42

Угода між Урядами СРСР і Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна, була підписана у 1982 році з метою створення системи вивезення грошей з СРСР через Кіпр задля пограбування народів СРСР чиновництвом КПРС та СРСР. Дія цієї угоди зіграла певну роль у розвалі СРСР, досі впливає на економіку України.


Юрій Кармазін вніс до Верховної Ради України законопроект про денонсацію Угоди між Урядами СРСР та Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна.

Згідно з положеннями цієї Угоди від оподаткування звільняються будь-які доходи, що виникають на території України або Кіпру, у тому числі дивіденди, проценти, роялті, доходи від відчуження майна тощо, які перераховуються з однієї країни в іншу, за винятком деяких випадків оподаткування фізичних осіб та доходів постійних представництв.

Угодою створено сприятливі можливості для резидентів України цілком легально без будь-якого оподаткування виводити за кордон значні суми коштів. Положення Угоди також використовуються багатьма нашими підприємствами для створення різних схем з мінімізації податкових зобов’язань.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про правонаступництво України» Україна застосовує договори СРСР про уникнення подвійного оподаткування до набуття чинності нових договорів. Але кіпрська сторона постійно ігнорувала пропозиції України про підготовку нової угоди.

Фактично на сьогоднішній час це не угода про уникнення від подвійного оподаткування, а угода про уникнення від оподаткування, бо жодні доходи по цій угоді не оподатковуються взагалі, а це такі доходи, прямі доходи як дивіденди, проценти, роялті, доходи від відчуження майна. Причому не зважаючи на зміни, які відбулися у податковій системі Кіпра, оподаткування прямих доходів там вкрай низьке. Так, податок на прибуток складає 10 відсотків, але доходи від дивідендів, процентів, роялтів не оподатковується взагалі. Це створює безпрецедентні можливості для встановлення спеціальних схем, які дозволяють резидентам України взагалі не сплачувати прямі податки.

Починаючи з 1997 року велись переговори з Кіпром по укладанню нової Угоди, яка б передбачала стандартні ставки оподаткування по таким угодам, які Україна застосовує з іншими країнами.

Лише у 2006 році після чергового виключення Кіпру з переліку офшорних зон, ця країна погодилась продовжити переговори щодо підписання нової угоди щодо цього. Але після їхнього проведення стало зрозумілим, що Кіпрська Сторона, не зацікавлена в підписанні нової угоди на умовах, які пропонувалися Українською Стороною.

Проект нової Конвенції було схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2007 року № 65-р. Уряд Республіки Кіпр також схвалив текст цієї Конвенції на початку 2007 року й був готовий її підписати, про що офіційно було повідомлено Міністерством закордонних справ цієї країни.

Проте підписання Українсько-Кіпрської Конвенції відкладалось чотири рази: двічі – у 2007 році й уже двічі – у 2008 році. Причому, передостанній раз Кіпрська Сторона відмовилася її підписувати, посилаючись на надзвичайну зайнятість уповноваженого на її підписання Міністра фінансів Кіпру.

У березні 2008 року Республіка Кіпр відмовилась від свого зобов’язання підписати Конвенцію й повідомила про наявність зауважень до її тексту.

Кіпр не зацікавлений у підписанні угоди, яка на сьогоднішній день парафована й має стандартні ставки оподаткування. Парафована зі сторони Кіпру й схвалена урядом Кіпру, і схвалена урядом України, але ця угода з різних причин постійно відкладається її підписання.

Кіпр дуже зацікавлений в існуванні саме цієї угоди, яка передбачає відсутність оподаткування прямих податків.Такої безпрецедентної угоди Кіпр не має з жодною країною світу.

Лише за 2007 рік майже мільярд доларів було сплачено у вигляді таких доходів на користь резидентів Кіпру без сплати жодної копійки податку. При цьому втрати Державного бюджету України від застосування положень Радянсько-Кіпрської Угоди про уникнення подвійного оподаткування становили 722630 тис. грн. З огляду на вищенаведене в результаті денонсації згаданої Угоди дохідна частина державного бюджету може збільшитись на суму до 700000 тис. грн.

Внаслідок денонсації зазначеної Угоди практично припиняться обсяги виведення капіталу до Кіпру й суттєво зменшиться кількість операцій за участю Кіпру, кінцевою метою яких є мінімізація податкових зобов’язань, а відтак – нівелюється негативний вплив Угоди на податкову систему України від надання необґрунтованих податкових пільг, що у свою чергу зумовить збільшення надходжень до бюджету України.

Уряди Ю.Єханурова та Ю.Тимошенко тричі безрезультатно розпочали процес денонсації Радянсько-Кіпрської Угоди про уникнення подвійного оподаткування. У 2006 році проект було відкликано внаслідок відставки Ю.Єханурова, а проекти Ю.Тимошенко не набрали необхідної кількості голосів, оскільки не були підтримані фракціями Партії регіонів, Блоку Литвина та КПУ. Підтримка продовження ідеї вивозу капіталу з України Партією регіонів та Блоком Литвина, у той час як більшість суб’єктів підприємницької діяльності несе весь гніт податкового тягаря, зрозуміла, коли аналізується структура власності основних спонсорів цієї коаліції.

Але позиція КПУ, яку, від імені фракції комуністів, озвучив на пленарному засіданні Верховної Ради України Адам Мартинюк викликає сміх:

«Шановні колеги, які хочуть зробити ганьбу для України й денонсувати угоду. У вас є набагато простіший і легший шлях. Будь ласка, усі олігархи з ваших двох фракцій нехай не вивозять туди капіталу й не треба нічого буде денонсовувати. Ви ж можете мудріше поступити. Це перше.

Друге. Ми не можемо голосувати, тому що ми абсолютно підтримуємо ту позицію про яку доповідав перший заступник голови комітету профільного, що половина комітету абсолютно правильно й чітко заявила. Це буде перша денонсація в нашій історії.

Якщо є в уряді, якщо є в інших бажаннях щось інше заключити, будь ласка, заключайте. Але не розривайте, щоб зовсім нічого не було, спочатку щось народіть, а потім будете денонсовувати.

Комуністи поза всяким сумнівом не можуть голосувати, бо це угода Радянського Союзу, комуністи не можуть голосувати, бо там президент також комуніст.».

Від прийняття зазначеного акту залежить припинення дії Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна. Внаслідок денонсації зазначеної Угоди значно скоротяться обсяги виведення капіталу до Кіпру, суттєво зменшиться кількість операцій за участю Кіпру, кінцевою метою яких є мінімізація податкових зобов’язань, а відтак – нівелюється негативний вплив Угоди на податкову систему України від надання необґрунтованих податкових пільг, що у свою чергу зумовить збільшення надходжень до бюджету України.

 

Прес-служба Народного депутата



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Трагедия Гаити. CNN сообщает о десятках тысяч погибших и приводят слова президента Преваля: в результате землетрясения погибли от 30 до 100 тысяч человек.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: