ТЕМА

Справа Климентьєва як індикатор безпорадності влади

18 октября 2010 | 09:50 , Андрій Діденко, для ТЕМИ

Обставини зникнення редактора харківської газети Василя Климентьєва залишаються питанням з багатьма невідомими. Не меншу загадку являє логіка слідства у справі...


Після першого ж допиту зник Антрій Козар - колишній міліціонер, неодноразово судимий за росповсюдження наркотиків, який 9 вересня возив Климентьєва у Печеніги, відвідав його 10-го, пообіцявши 11-го надати викривальні відеоматеріали. Батько Козара не звернувся до міліціїодразу після зникнення сина, а самКозар неодноразово дзвонив по мобільному. Він не перетинав кордону. Нині він - реальна нитка до розкриттясправи. Але активні оперативні заходи щодо пошуку Козара не вживають.

Водночас слідство застосовує репресії відносно людей, які намагаються надати зникненню Климентьєва широкого розголосу.

15жовтня в квартирі заступника головного редактора Харківської газети «Новий стиль» Петра Матвієнка міліця провела обшук в рамках справи Климентьєва. У перебігу обшуку вилучили всі можливі електронні носії інформації, навіть комп’ютер дітей Петра.

Напевно, слідство зможе пояснити такі дії своїх співробітників відпрацюванням всіх можливих версій зникнення журналіста, серед інших і такої, що журналіст переховується від гніву героїв публікацій  очолюваної ім газети «Новий стиль». Але ця версія надто слабка, слідство не має жодного її підтвердження.

Сам Петро Матвієнко вважає, що такі дії міліціонерів є лише помстою за те, що він активно бере участь у публічній кампанії щодо зникнення журналіста: проводить прес-конференції, звертається до державних посадовців найвищого рівня, міжнародних правозахисних установ.

З моменту зникнення журналіста було зрозуміло, що він зник не за власним бажанням. Це виходило з допитів свідків, з факту, що Кліментьєв залишив електроприлади, не вимкнені з розетки, залишив велику суму грошей. Окрім того, він призначив зустрічі на день зникнення, а його ключі та сім-картка були підкинуті у човен. Чому майже до кінця вересня слідство офіійно (і зараз неофіційно) основною версією вважає добровільне зникнення журналіста і переховування його від «героїв власних публікацій», мало уваги приділяючи версії викрадення, зокрема, з мотивів, пов'язаних з журналістською діяльністю?

У помешканні Кліментьєва після трьох оглядів та двох обшуків, проведених харківськими правоохоронцями, у білизні київські слідчі знайшли другий травматичний пістолет. Алез часу попереднього обшуку у приміщення ніхто не заходив. Які з цього висновки? Чи притягнутий хтось до відповідальності за недбальство при попередніх обшуках за ст. 366, 367 КК?

Чому слідство порушує конституційні права громадян, завідомо непричетних до зникнення Кліментьєва,переглядаючи та переписуючи номери з пам'яті їхніх телефонів? Чи допомогло це урозслідуванні справи? Нині у справі вже зібрано понад 20 томів. Чи може слідство стверджувати, що за цей час воно наблизилося до розкриття?

Прокуратура дійшлависновкупро непричетність до зникнення Кліментьєва заступникапрокурора Харківськоїобласті Хачатряна. Між Тим, самКлиментьєв стверджував, що Хачатрянмає зв'язки з перевертнями у погонах та з кримінальним світом. А свідки підтверджують зв'язок між Хачатряном та Козарем. Доречі, чи переписували слідчі номери його контактерів з памяті телефонів Хачатряна?

Які перспективи у розкритті цієї справи? Чи не зайшло слідство у глухий кут, як у справі Гонгадзе?Алдже делдалі більше скидається, що ця справа має всі шанси перетворитися на «Гонгадзе-2»: із десятирічним перебігом слідства й відсутністю остаточного результату...



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

World Press Photo Фотография года 2008 Энтони Суо (Anthony Suau), США, для Time. Экономика США в кризисе: Офицер полиции Роберт Кол должен удостовериться, что после выселения за неуплату по ипотеке жильцы действительно выехали. Кливленд, Огайо, 26 марта

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: