ТЕМА

Одеса: часом краще руйнувати, ніж будувати

02 декабря 2005 | 13:08

За часів правління вже екс міського голови Руслана Боделана в Одесі було цілком звичним явищем відбудувати грандіозний обєкт, а вже потім одержувати на дозвіл на його будівництво. Так сталося і з елітним житловим комплексом, який відбудований поруч із знаним у цілому світі приміщенням Театру опери і балету. Нині ситуацію виправлено-примусово. В Києві справи виглядають гірше. "ТЕМА" знайшла тому оригінальне пояснення.


Два поверхи сучасного житлового комплексу були добудовані, за часів правління попередньої міської влади, без належного на це дозволу з боку депутатів і управлінь міської Ради.

Житловий комплекс виявився вищим ніж старовинний будинок театру і це, на думку багатьох фахівців, негативно впливає на грунт і може значно скоротити вік історичної будівлі.

Після повернення на посаду мера Одеси Едуарда Гурвіца до судових інстанцій були подані позови. Вже ухвалили судові рішення по них. Ухвала передбачає демонтаж двох незаконно добудованих поверхів і пропозицію замовнику будівництва Одеса Інтерпроект виконати це розпорядження. Терміни відведені на виконання рішення минали, але судове рішення не поспішали виконувати. 26 листопада довелося втручатися представникам державної виконавчої служби районного управління юстиції.

За словами юридичного управління Одеської міськради Андрія Іванського, на сьогоднішній день є рішення суду про демонтаж двох незаконно добудованих поверхів.

 

Поведінка Одеса Інтерпроект є відверто паротизаконною. 23 та 25 листопада 2005 року державний виконавець пропонував добровільно виконати рішення суду. Двічі зафіксовані факти відсутності демонтажу двох поверхів. Прокуратура Одеси порушила карну справу за фактом невиконання посадовими особами Одеса Інтерпроект рішення господарського суду Одеської області, - сказав Андрій Іванський.

 

Представники товариства Одеса Інтерпроект зачинили брами і відмовлялися добровільно виконати рішення суду. Вони зачинили двері і намагалися залучити до конфлікту будівельників, яких виставили перед входом до житлового комплексу. Працівникам виконавчої служби довелося застосувати заходи примусового виконання.

 

Роботи з демонтажу двох незаконно добудованих поверхів буде виконувати підприємство Теплоград, яке спеціалізується на виконанні сантехнічних робіт і демонтажі.

 

Підприємство Теплоград володіє обладнанням, якого в Одесі і в Україні досі не існує. Це спеціальні безударні технології. При їхньому застосуванні відсутній вплив на залізнобетонні конструкції. Це не лише безпечно. Подібні технології вже відпрацьовуються у багатьох країнах Європи, сказав представник Теплограду.

 

Розпочаті роботи будуть безпечними для Одеського театру опери і балету і для сусідніх будинків. Жоден будівельник не приступив,би до подібних робіт не маючи гарантій, що театр не постраждає. Оперетта є скарбом для всіх одеситів, - наголосив представник Теплограду.

 

Демонтаж двох поверхів елітного житлового будинку триватиме приблизно два місяці. Фінансування у розмірі 207 тисяч гривень нині буде надходити з бюджету виконавчого комітету Одеської міськради. Після цього планується подати відповідного змісту позов до суду і стягнути витрачені гроші з товариства Одеса-Інтерпроект.

 

Ігор Столяров, Одеса


Від ТЕМИ: Мабуть добре, коли мером є корінний мешканець міста. Не даремно люди кажуть, що слід законодавчо закріпити вимогу до кандидатів на мерські крісла: це мають бути корінні мешканці цієї місцевості. Тоді люди любитимуть те місто, яким вони нині керують і в якому пройшла їхня молодість, на культурі якого ця людина виросла. Мабуть, така законодавча новела була б корисною для збереження архітектурних облич українських міст. Адже не всім так щастить, як пощастило Одесі із Гурвіцем.

От, скажімо, у Києві зовсім інша ситуація. Тут хазяйнує міцний господарник Сан Санич Омельченко. Результат керування талановитого сільського хлопця можна спостерігати наочно. Потворні архітектурні памятки від Омельченка, забудова історичної частини міста хморочосами зі скла та бетону, традиція щонедільних святкувань на Хрещатику за сільським сценарієм: сцена-світломузика-салют-пиво...

Сьогодні всім вже зрозуміло, що бути міцним господарником для мера, особливо столичного замало. Слід бути ще й людиною з певним рівнем культури. Але кого це турбує окрім власне киян? Нова владна команда на вулиці Банковій спостерігає за подальшою руйнацією Києва, яка лише активізувалася після Помаранчевої революції. Як тут не згадати скандальне будівництво багатоповерхівки біля Святої Софії, що загрожує самому архітектурному заповіднику, порушує архітектурний ансамбль площі Богдана Хмельницького. За часів Кучми під тиском ЮНЕСКО влада вимушена була видати розпорядження на знесення двох поверхів вже зведеного будинку. Потому на кілька років будівництво завмерло. Але із приходом команди Ющенка до влади, будівельні роботи знов відновилися. Нині два знесені поверхи знов добудовані. Ми свого часу писали про це. На це неподобство звертали увагу інші ЗМІ. Але нова влада мовчить, розповаідаючи про свободу слова в Україні, боротьбу з корупцією та відновленням й збереженням національних традицій й культури...



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

by Steve McCurry. Нью-Йорк, 11.09.2001

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: