ТЕМА

Елітні новобудови загрожують київській дамбі

06 февраля 2012 | 07:41 , Оксана Гриценко

Київське водосховище біля Вишгорода - це одне з найгарніших місць в околицях Києва, оточене лісом з одного боку та зеленими пагорбами з іншого. Не дивно, що перші особи держави, включно з президентом та прем'єр-міністром обрали його для своїх елітних будинків. Проте, екологи застерігають, що приватна забудова в районі дамби водосховища може не лише зруйнувати цю ідилію, але й навіть поставити під загрозу столицю.


 

“Проектувальники передбачали, що уздовж дамби буде ліс, а не елітні котеджі”, - каже Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги. Семидесятиметрову київську дамбу було споруджено у 1964-1966 роках, і вона стала найдовшою земляною дамбою у світі. З того часу ця конструкція доби розквіту радянської гігантоманії почала все більше непокоїти киян.

Вже не перший рік ходять чутки про можливий прорив дамби, який призведе до затоплення розташованих в низині районів Києва, зокрема Подолу та Троєщини. Причому цей сценарій передбачає підняття на поверхню радіоактивного мулу, який накопичився на дні Київського водосховища після аварії на Чорнобильській АЕС.

Після аварії на російській Саяно-Шушенській ГЕС, яка сталася у 2009 році і забрала понад 70 життів, страхи щодо надійності Київської дамби знову посилилися.

Володимир Борейко, голова Київського еколого-культурного центру, є одним із тих експертів, які стверджують, що дамба біля Київського моря стара та ненадійна. Зруйнувати її може землетрус, падіння літака чи атака терористів, а далі — катастрофа державного масштабу.

“Потік води величезної швидкості та сили проб'є діру [в дамбі] і затопить лівий берег Києва”, - розповідає Борейко.

Віталій Шубка, голова моніторингового центру Київської ГЕС, запевняє, що дамба у безпеці. Фото Костянтина Чернічкіна

Віталій Шубка, голова моніторингового центру Київської ГЕС, запевняє, що дамба у безпеці. Однак, інженери, що обслуговують дамбу, називають такі прогнози нереалістичними.

Олег Урманов, директор Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС компанії “Укргідроенерго”, який відповідає за дамбу, стверджує, що повне руйнування цієї споруди неможливе, а невелика пробоїна в ній не призведе ні до чого більшого, ніж підтоплення навколишніх городів.

Натомість його непокоїть будівництво поблизу дамби, вплинути на яке гідроенергетики ніяк не можуть, адже будують там “сильні світу цього”.

Проїхавши вздовж нової траси, спорудженої вздовж дамби, Урманов показав Kyiv Post чимало шикарних котеджів, серед яких вілла прем'єр-міністра Миколи Азарова, губернатора Київщини Анатолія Присяжнюка, а також резиденція президента Віктора Януковича з іншого боку від Київського моря. Чимало будинків або зовсім нові, або перебувають на стадії зведення.

За словами Тимочко будівництво біля самого водосховища та ще й в великих масштабах руйнує систему дренажу дамби і тому шкодить їй. Анатолій Яцек, директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарських та екологічних проблем, погоджується, що котеджі “порушують стабільність та баланс дамби” і закликає не допустити хоча би будівництва нових елітних дач.

За словами Урманова власники будинків часто не допускають на свою приватну територію інженерів, які обслуговують дамбу і повинні знімати покази із датчиків контролю її безпеки, розміщених по периметру споруди.

«Вони [власник вілл] розводять карасів в водовипусках”, куди повинна збиратися зайва вода, що просочується крізь земляну дамбу, - розповідає він. “Ми писали в прокуратуру. Але що зробиш, коли той же прокурор чи суддя ловлять там рибу?!”.

Урманов з розпачем вказує на дошку з оголошенням “Рубка бань”, прибиту до антени, що встановлена в кількох метрах від водосховища. Ця антена слугує для передачі інформації про стан дамби в моніторинговий центр.

Систему цілодобового моніторингу дамби, за словами гідроенергетиків, було оновлено у 2002 році завдяки кредиту від Світового банку.

Інженер Віталій Шубка, голова моніторингового центру Київської ГЕС, продемонстрував Kyiv Post комп'ютеризовану систему контролю. Він стверджує, що датчики та відеокамери, розташовані вздовж дамби, дають впевненість інженерам, що неприємних сюрпризів не станеться.

За словами Урманова дамба розрахована мінімум на 100 років, отже вона не простояла іще й половини відведеного їй терміну. Вона здатна витримати паводок, який трапляється раз на 300 років, а також 7-бальний землетрус.

“Якщо трапиться такий землетрус, який зруйнує дамбу, то не буде вже кому хвилюватися”, - жартує Шубка. “Адже тоді спершу “ляжуть” всі високі будинки довкола, а вже потім дамба”. 

http://www.kyivpost.ua/ukraine/article/elitni-novobudovi-zagrozhuyut-kiyivskij-dambi-35793.html



комментарии [1]

07.02.2012 10:00     777 За створення передумов майбутньої катастрофи, яка видасться квіточками у порівнянні з Чорнобилем, треба вже сьогодні дякувати не лише Януковичу, Азарову та Присяжнюку. Страна должна знать всех своих героев. Це й смотрящій за Вишгородским районом від ПР Москаленко нарцисс, чия пика стовбичить вздовж усіх вишгородских доріг і стежок; це й кухарка, що керує районом, голова Вишгородської РДА Приходько, який пишається тим, що з шофера доріс до такої посади; цей й голова райради Носаль, якого окрім дерибана землі та власного будівельного бізнесу нічого не цікавить, це й голова Хотянівської сільради Вова Грищенко земельний злодій № 1 серед сільських голів України який вже десять років виконує будь- які забаганки вищезгаданих красавцов і про себе, звісно, не забуває. Навряд чи вони сумуват
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: