ТЕМА

Тіньова економіка процвітає попри новий Податковий кодекс

01 марта 2012 | 08:22 , Марк Рачкевич

Новий Податковий кодекс не в змозі вивести економіку країни з тіні.


 

Загальної недовіра щодо витрат державних грошей, корупція, вибіркове правозастосування і непослідовне трактування податкового законодавства призводять до того, що від 30 до 53 відсотків з того, що виробляє країна, залишається в тіні, не декларується і не обкладається податками. А це від $50 млрд. до $80 млрд. щорічно.

Такі висновки випливають із протилежної за змістом заяви начальника Податкової служби України Олександра Клименка, який нещодавно сказав, що податкові надходження зросли більш ніж на 35 відсотків в 2011 році в порівнянні з попереднім роком. Клименко також похвалився, що його відомство успішно почало приборкування тіньової економіки.

"У нас дуже тяжка робота. Витягування грошей з тіні дозволить нам досягти потрібних надходжень до бюджету, - сказав Клименко у телевізійному інтерв'ю 1 лютого. - Не має значення, великий це бізнес: середній чи малий. Але на практиці це є великі та середні підприємства".

Державна податкова адміністрація так і не відповіла на запит Kyiv Post до публікації матеріалу про конкретні кроки, які робить структура, щоб вивести економіку з тіні.

Експерти говорять, що  новий Податковий кодекс, який набув чинності минулого року, є кроком у правильному напрямку для полегшення життя бізнесу. 

Окрім того, комерційний та податковий облік стали більш тісно пов'язані, і податкові ставки були значно знижені усюди для компаній всіх розмірів, як повідомляє Томас Оттен, директор Оттен Консалтинг, що консультував німецькомовних клієнтів на ринку України протягом п'яти років. 

Тим не менш, експерти стверджують, що вони не побачили різкого відходу від тіньової економіки. Вони кажуть, що Податковий кодекс не управляється і не трактується достатньо владою, спонукаючи підприємства залишатися в підпіллі.

Бізнес всіх розмірів і національностей перебуває під підвищеним і часто необґрунтованим тиском з боку податкових органів через їхнє прагнення наповнити державну скарбницю в ці важкі економічні часи", - каже Жорж Зукоскі, президент Американської торговельної палати в Україні.

"Я вважаю, що це не обов'язково пов'язано з поганими умовами... самого Податкового кодексу. Справа в тому, що бізнес всіх розмірів і національностей перебуває під підвищеним і часто необґрунтованим тиском з боку податкових органів через їхнє прагнення наповнити державну скарбницю в ці важкі економічні часи", - каже Жорж Зукоскі, президент Американської торговельної палати в Україні.

Зукоскі вважає, що доки не зміниться сприйняття суспільства щодо так званих квот на збір податків, "тіньова економіка буде продовжувати розвиватися, так як не має достатнього стимулу для легалізації".

Податкові органи заявляють, що близько 1 млн. зареєстрованих підприємців мають вигоду від спрощеної системи оподаткування. Але в той же час, здається, що в Україні процвітає лише великий бізнес, який належить впливовим олігархам.

Мабуть, так само вважає і мільярдер Дмитро Фірташ, прихильник президента Віктора Януковича, що очолює Федерацію роботодавців України. За його словами, федерація представляє компанії, які контролюють 70% економіки і наймають п'ять мільйонів працівників.

Фірташ заявив нещодавно, що малий і середній бізнес приносить лише 10-15% від валового внутрішнього продукту країни. Це набагато нижче, ніж у розвинених країнах, де на цей сектор припадає 50 або більше відсотків від ВВП країни.

У доповіді Світового банку 2012 року щодо легкості ведення бізнесу Україна посіла 181 місце з 183 країн за складністю й важкістю виконання вимог системи оподаткування. Згідно з доповіддю, щоб дотриматися вимог податкового законодавства, потрібно в середньому 657 годин на рік.

Загальна податкова ставка в Україні у відношенні до прибутку знаходиться на рівні 57%, повідомляє Світовий банк. Юристи стверджують, що загальна ставка податку є нижчою в цьому році, але недостатньою, щоб вивести гроші з тіні.

Один зі способів стимулювати компанії платити податки – зробити ухиляння від сплати надто ризикованим.

"Якщо компанія знатиме, що вона не зможе викрутитись за хабарі й на неї будуть накладатися штрафи виправдано, я думаю, що всі почнуть думати двічі, перш ніж не платити податки", - впевнений Костя Соляр, старший науковий співробітник юридичної фірми Астерс.

"Якщо компанія знатиме, що вона не зможе викрутитись за хабарі й на неї будуть накладатися штрафи виправдано, я думаю, що всі почнуть думати двічі, перш ніж не платити податки", - впевнений Костя Соляр, старший науковий співробітник юридичної фірми Астерс, який співочолює відділ податкових операцій фірми.

Соляр стверджує, що уряд повинен наймати збирачів податків, які розуміють як працює сучасний бізнес-світ, як ліквідувати плани збирання податків, як тлумачити закони прозоро і створити справедливі та чесні податкові суди. В іншому випадку, агресивні стратегії оптимізації оподаткування будуть процвітати незалежно від того, яким дружнім для ділових людей стане Податковий кодекс, вважають експерти.

 

 

 

Підприємства ухиляються від сплати податків тому, що вони можуть це робити, каже Соляр з Астерс. Підприємствам зручніше заплатити посадовій особі, аніж сплачувати податки, додає він. Ключова практика ухилення – використання офшорних зон для надання допомоги трансфертного ціноутворення – утримує гроші подалі від державної скарбниці.

Податки, що збираються в Україні, млрд грн.

Тип податку 2010 2011 Річна різниця, %  
Податок на доходи фізосіб 51 60 18
Податок на прибутки підприємств 40 55 38
ПДВ 86 130 51
Акцизний збір 28 34 21
Разом 206 279 36

Правовий центр урядового Національного інституту стратегічних досліджень повідомив в нещодавній доповіді, що за 2000-2008 роки з країни виведено близько $82 млрд.

Невеликі компанії зберігають грошові кошти, реєструючи своїх співробітників як приватних підприємців, що, в свою чергу, дозволяє їм платити меншу фіксовану ставку податку.

Часом підприємці виставляють рахунок компанії  на суму в повному обсязі, тільки щоб повернути всі або частину грошей під столом. "Це широко практика відмивання грошей", - каже Оттен, німецький податковий радник.

Зрештою, на думку експертів, корупція є основним локомотивом тіньової економіки, а також нерозумного витрачання коштів державного сектору.

"Люди не вірять, що їхні сплачені податки будуть мудро використані. Вони вважають, що уряд недостатньо фінансує лікарні і школи, тим часом купуючи цілі гаражі дорогих машин для себе", - каже Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.

http://www.kyivpost.ua/business/article/tinova-ekonomika-procvitaye-nezvazhayuchi-na-novij-podatkovij-kodeks-36700.html



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Робби Мэддисон на мотоцикле на высоте 328 футов перепрыгивает ущелье, ширина которого составляет 279 футов, 8 апреля 2010 года, Греция.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: