ТЕМА

НЕ БАЧАТЬ СЛІПІ, НЕ ПОМІЧАЮТЬ БАЙДУЖІ

25 июля 2012 | 08:14 , Олег Сидоренко, для ТЕМИ

Іноді стає дивним те, що відомо усім, непомітне для безпосередніх учасників події. Чи це просто випадковість, або закономірність? От цікаво, а чи знає доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії, декан економічного факультету Київ­ського національного університету імені Тараса Шевченка Базилевич, а разом із ним й Ректор та Міністр освіти, що відбувається на найпрестижнішій кафедрі?


Нещодавно до мене звернувся абітурієнт із проханням знайти вихід з непростої ситуації...

На сьогодні у суспільстві існують спроби уніфікації таких понять як мораль, чесність та відповідальність. Не залишився осторонь глобального процессу йЕкономічнийфакультет найпрестижнішого вузу країни. На факультеті, стараннями голови кафедри міжнародної економіки, Али Олексіївни Старостіної створилиновумагістерську спеціальність під назвою «Бізнес адміністрування». Намагання,на мої думку,дуже позитивні, та заслуговують найвищої похвали, якби не одна цікава особливість. Студентів «зганяють» на цю спеціальність,не залишаючи їм вибору.

На кафедрі міжнародної економіки існує 2 спеціальності-профільна, та нова,про яку йде мова. На вступ до нової спеціальностіусіхстудентівагітували ще з початку поточногороку, але фактичнона 50 ліцензованих місць було подано всього 12 заяв (7 з яких - з інших вузів).От і склалася небезпечна ситуація-якщо на спеціальність вступлять менше ніж 5 абітурієнтів, її,звіснож,ліквідують. А з 12 людей що подали заяву,9 також подали заяву на спеціальність «Міжнародна економіка» (інші три не могли подати документи на цю спеціальність, бо вони мали не профільну освіту). Пані Старостіна, розуміючи небезпеку, зробила дуже цікавий хід. 6 з 9 студентів з середнім балом від 75 до 90 (оцінки – «добре», та «відмінно») «завалили» свій профільний іспит, по якому вони вчилися більше 5 років, та отримували лише відміні оцінки. Інші 3 студенти, нажаль,мали занадто високий середній бал (більше за 90), що зробило б дуже підозрілим їх провал на іспиті. Цікавим є той факт, що з інших 50 студентів ( з мінімальним середнім балом 63,5) що проходили іспит із спеціальності «міжнародна економіка», не пройшов 1 (що з невідомих причин здав пустий екзаменаційний лист). Бідолашні шість студентів майже миттєво отримали пропозиції ( по телефону ),продовжити навчання на новій спеціальності.

Звісно,профільний іспит заспеціальністю«бізнес адміністрування» не «завалив» жоден студент, що прийшов на іспит, хоча питання в роботі, в обох іспитах, були дуже схожого характеру.

Таким чином студенти опинилися в ситуації, коли вони опинилися перед вибором, точніше перед відсутністю взагалі будь-якого вибору -або вони навчаються на новій спеціальності, або вони не вчаться взагалі.

Давайте разом проаналізуємо -для чого це все потрібно:

1) амбіційні плани пані Старостіної, не відповідали реальності, і вона вирішила підкорегувати реальність, використавшиадміністративнийресурс;

2) декларування розвиткуінноваційних галузей в економіці,насправді – ні що інше, якпростийзаробітокгрошей на студентах;

3) до речі, отримання нової спеціальності обходиться студентам у 70 000 грн, що в кілька разів вище середньої вартості освіти в країні. І це – не враховуючи,що навчання проходить на базі вже існуючої кафедри,та не потребує збільшеннявитрат.

Інформація до роздумів: на спеціальність «бізнес адміністрування» в профільному економічному вузі, по всім рейтингам найпрестижнішому в країні, приймають бакалаврів забудь якою спеціальністю.Отже, не має значення-що ви вчили до цього, головне-сплачуйтегроші.

Насамкінець кілька риторичних запитань:

Хто зацікавлений в освіті, яку на сьогодні просто ніде застосувати, та доки простих українців будуть мати за мовчазну отару баранів?

 

*інформація використаназ офіційного сайту вступної кампанії КНУ ім. Т. Шевченка

Олег Сидоренко- професор Европейської Академії проблем людини, член Національної спілки журналістів України



комментарии [3]

27.07.2012 20:02     Студент Знаю лично Старостину взяточница еще та, как педагог она ноль, умеет разве что студентов валить и взятки брать. Закончил этот факультет и слава богу, красный диплом получить можно честно но вот чтобы заслуги в обучении помогли поступить на бюджет - это не будет, так как уже там места проплаченые - факт
26.07.2012 12:29     Выпускница О кафедре Международной экономики и новой специальности все правильно подмечено! Очень жаль, что ребята так попали(( А вот по поводу предыдущего комментария: я закончила этот факультет и знаю, что поступить и закончить его с красным дипломом без денег можно абсолютно спокойно (на всех специальностях, кроме международной экономики и менеджмента). Как и везде, есть студенты "проплаченые", от этого в Украине пока никуда не деться, но нельзя же всех под одну гребенку. Пообщавшись с выпускниками других вузов, понимаю, что знания у нас, что бы не говорили, все-таки лучше, чем где бы то ни было(если учиться!). Так что поступать туда таки стоит (тем более, стоимость бакалаврата других специальностей не 35 тысяч в год, а 16, и ЕСТЬ возможность поступить на бюджет - без денег, хочу заметить!)
25.07.2012 16:05     українець Пару лет назад сам столкнулся с проблемой при вступлении дочки. Несмотря на то, что она с золотой медалью закончила школу и прошла тестирования очень пристойно, уроды с универа Шевченко озвучили такую цифру, что я их послал открытым текстом. Попутно выяснив для себя уровень дебилизма и культуры самих проФФессоров. Поэтому, как вывод, не стоит платить такие деньги, уровень там не выше какого-нибудь областного универа. В финале нужно будет искать работу как и всем, и пофиг чей диплом - это я уже как работодатель утверждаю.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: